Mistrzowie stojący za drukowanymi ciastkami
Nie jest tajemnicą, że drukowana w 3D żywność zyskała na popularności w ciągu ostatnich kilku lat. To dążenie do drukowania jadalnych materiałów wynikło poniekąd z konieczności, od chęci NASA do stworzenia bardziej apetycznych opcji dla astronautów, po przedsiębiorców próbujących dostarczyć konsumentom szybki posiłek.
Jednakże sfera jadalnego druku 3D przekroczyła granice praktyczności i staje się muzą zarówno dla szefów cukierni jak i piekarzy, którzy wciąż testują granice tej technologii w swoich branżach. Oto kilku godnych uwagi artystów, którzy za pomocą drukarek 3D tworzą przyciągające wzrok arcydzieła.
Dinara Kasko
Powyższe misterne, geometryczne torty autorstwa Dinary Kasko powstają dzięki formom drukowanym w 3D. Sprawiają one, że produkty końcowe wyglądają raczej jak nowoczesne instalacje artystyczne niż słodki przysmak.
Choć prace Kasko sprawiają wrażenie, jakby piekła od lat, artystka ta dopiero niedawno zmieniła ścieżkę kariery, by stać się znaną w Internecie cukierniczką. Z wykształcenia architekt, Kasko wykorzystała swoje wykształcenie, aby wnieść twórczą nutę do świata ciastek.
Programuje swoje projekty do drukowania w silikonowych formach, które pomagają rzeźbić jej ciasta, które zyskały sobie wielu zwolenników w mediach społecznościowych. Jest wielką fanką wszystkiego, co geometryczne, co jest widoczne w jej deserach. Jej formy zostały zaprojektowane w 3DMAX, stworzone na drukarce 3D Ultimaker i są dostępne do kupienia na jej stronie internetowej.
Joshua Lankford
Wizja Lankforda dotycząca przyszłości tortów, idzie dalej niż metoda Kasko. Zamiast składać tort przy użyciu form drukowanych w 3D, Lankford chce bezpośrednio drukować warstwy tortu przy użyciu filamentu z pysznego ciasta.
Ciasto jest jednym z tańszych filamentów do pracy z żywnością, co sprawia, że druk 3D tortów jest idealną branżą do wprowadzenia na świat. Choć na chwilę obecną nie ma zbyt wielu szczegółów – jako, że pomysł jest wciąż w fazie realizacji – Lankford ma nadzieję, że uda mu się zdobyć wystarczające fundusze, aby wkrótce postawić projekt na nogi.
D’Arenberg Cube Restaurant
Australijska restauracja D’Arenberg Cube może pochwalić się świeżym spojrzeniem na klasyczne ciasto cytrynowe bezowe. Jest to pierwsza restauracja w kraju, która wykorzystuje drukarki 3D w swojej kuchni.
Ich pikantny przysmak jest jedynym ciastem drukowanym w 3D w menu, ze względu na czasochłonność procesu. Przygotowywane na 24 godziny przed rozpoczęciem kolacji, wszystkie elementy trafiają bezpośrednio z drukarki na talerz i są serwowane z dumą.
Szef kuchni w Cube, Brendan Wessels, wierzy, że drukarki 3D do żywności będą odgrywać znaczącą rolę w biznesie restauracyjnym. Sama ilość klientów, z jakimi spotyka się Cube dowodzi, że jego teoria nie jest daleka od prawdy!
Wyróżnienie Specjalne: Sugar Lab
Choć nie specjalizują się w tortach, Sugar Lab serwuje kandyzowane projekty 3D, które byłyby idealnymi zwieńczeniami powyższych pysznych deserów! Twórcy, Kyle i Liz Von Hasseln, wykorzystują cukier, bazy cukiernicze i czekoladę za pomocą drukarki 3D ChefJet, które można wykorzystać jako dekoracje lub cieszyć się nimi samodzielnie.
Duet początkowo wpadł na ten pomysł jako prezent dla przyjaciela, gdzie stworzył swój pierwszy topper cukrowy. Z prostego prezentu urodzinowego zrodziła się pełnoprawna firma i tak powstało Sugar Lab.
Żródło: https://all3dp.com